Astrologija

"Šetnja kroz zvijezde"

Astrologija

Zvjezdogatnja , pseudoznanost koja se bavi proricanjem sudbine pojedinog čovjeka ili ljudskih zajednica iz položaja planeta i zvijezda u određenom trenutku.

Razvila se uz astronomiju, kada su ljudi, radi orijentacije u prostoru i vremenu, počeli promatrati zvjezdano nebo. Smatrajući Zemlju središtem svijeta (geocentrični nazor) i otkrivši da godišnja doba i priroda ovise o položaju Sunca,

png
Slika prikazuje položaj Sunca i Zemlje kroz godišnja doba. slika1( globus, sunce, strelice)

a neke prirodne pojave i o Mjesečevim mijenama, zaključilo se da ta i ostala nebeska tijela moraju imati odsudan utjecaj i na sudbinu ljudi. Da bi otkrili »zakonitosti« koje povezuju ljudski život sa zvjezdanim kretanjima, astrolozi su stoljećima prikupljali podatke o putu planeta kroz zodijak i time znatno pridonijeli razvoju astronomije.

moon_phases
Slika prikazuje mjesečeve mjene. slika2

Iz Kaldeje, gdje se najprije razvila, astrologija se proširila na sve strane svijeta. U IV. st. pr. Kr. njome se bave grčki učenjaci u Aleksandriji; u Rimu je poznata kao »egipatska mudrost«; u srednjem vijeku osobito su je razvili Arapi. Mnogi vladari imali su svoje dvorske astrologe kojima su se obraćali radi savjeta u najvažnijim državnim odlukama. Još u XVI. st. bave se astrologijom gotovo svi astronomi i matematičari, pa i najpoznatiji, kao T. Brahe.

jpg
Slika prikazuje Michel de Nostre-Dame, francuski astrolog i liječnik, najpoznatiji je po svojim knjigama Proročanstava. slika4

Za pogađanje sudbine pojedinaca i zajednice, predviđanje budućih događaja itd. služio je obično »dobozor« horoskop. Iako je u astronomiji nakon Kopernika napušten geocentrični nazor, astrologija se ipak održala u mnogim društvenim sredinama. Još i danas postoje u različitim zemljama astrološki instituti za proricanje sudbine, astrološka društva, knjižnice, časopisi i novine.

png
Slika prikazuje križ zodijaka, figurativno Sunce koje prolazi kroz dvanaest velikih zviježđa kroz razdoblje od godinu dana, jedne rotacije oko sunca. slika5

Značajnost

Tisućama godina čovjek je promatrao nebesa pa su i astrologija i astronomija postali značajni u povijesti. Jedna od glavnih svrha čovjekovog proučavanja svemira mora biti proročanstvo koje nam ono donosi. U prošlosti se astrologija u cijelom svijetu ozbiljno shvaćala. Vedska astrologija ili indijska astrologija i danas se smatra među mnogim Hindusima važnom pri donošenju odluka u životu. Danas je majanska astrologija popularna diljem svijeta, vjerojatno zbog proročanstava o godini 2012.

jpg
Slika prikazuje slikovni prikaz znakova horoskopa u linearnom redoslijedu. slika6

Međutim, za mnoge su na zapadu astrološki znakovi popularniji više kao zabava.Danas su brojni iskusni astrolozi, s istoka i sa zapada, dubinski proučavali odnos planeta i čovjeka, a mnogi bi se složili da postoji važna povezanost između nas i svemira.

Znanstveno je dokazano da ljudsko tijelo sadrži sve čestice koje postoje u svemiru, od te pretpostavke u svakom od nas postoji i malo Sunca i Mjeseca i Merkura i svih ostalih planeta. Naša Zemlja nije sama u svemiru. Kao što je već dokazano da Mjesec i Sunce utječu na život na Zemlji, tako su već tisućama godina unazad ljudi promatrali nebo , ne bi li dobili informacije kada treba početi sjetvu , a kada se treba zaštiti , kada je idealno krenuti u borbu ili donositi važne odluke.Neki suvremeniji astrolozi možda se neće složiti da planeti imaju utjecaj na nas, ali umjesto toga cijene da ono što se događa u svemiru odražava ono što se događa u nama.

jpg
Slika prikazuje izračun natalne karte neke osobe. slika7

Dakle, kada Sunce prođe kroz zviježđe, na primjer, Raka ili Jarca, na nebu, ta ista vrsta energije također se aktivira ovdje dolje na zemlji. Pokreće se u nama, ali jednako vjerojatno u životinjama, drveću i svemu na ovom planetu.Znakovit aspekt astrologije, koji može utjecati na naš sud o tome je li astrologija važna za čovjeka, činjenica je da se ona proučavala kroz vrijeme i u većini kultura.