Persona 5 je video igra koju je napravio Atlus. To je šesta igra u seriji Persona franšize, koja je dio veće franšize Megami Tensei. Objavljena je za PlayStation 3 i PlayStation 4 u Japanu u rujnu 2016. i širom svijeta u travnju 2017., a objavili su ga Atlus u Japanu i Sjevernoj Americi te Deep Silver u Europi i Australiji.


Protagonista kojemu je kodno ime Joker, živi jednu godinu u Tokyu dok pohađa školu. Igra ima ciklus dana-noći i vremenski sustavi koji određuju opće ponašanje slično socijalnoj simulacijskoj igri. Godina je isprekidana scenarijskim i slučajnim događajima dok Joker pohađa školu. Može obavljati poslove i baviti se slobodnim aktivnostima ili bitkama koje mu daju xp. Te razne aktivnosti podižu karakterne osobine, koje daju pasivne efekte koji pomažu tijekom bitke.

Kada je u stvarnom svijetu, glavni junak može razviti odnos s likovima poznat kao confidants, koji su evolucija sustava Social Link sistema iz Persone 3 i Persone 4. Pomoću ovog sustava protagonista može razgovarati i poboljšati svoj odnos s drugim likovima s kojima se susreće, a neki će dovesti do mogućih romansi. Poboljšanje confidantsa s članovima u timu otključava razne sposobnosti za upotrebu u borbi.

Uz normalan školski život igra je i turn based dungeon crawler u kojemu protagonista zajedno sa svojim timom koji se zovu Fantomski lopovi, istražuje misterijozne palače i veliki podzemni željeznički sustav nazvan Mementos. Svaka palača ima svoje sisteme i dizajn u kojima su glavni zlikovci, dok je Memenots višeslojan i nasumično generiran.

Oboje su naseljene takozvanim Sjenama, fizičkim manifestacijama potisnutih psiha po uzoru na mitološke i religijske ličnosti. U tamnicama Mementosa, fantomski lopovi mogu ispuniti razne zahtjeve od neigranih likova (NPC-a) koje su dobivene pomoću confidant sistema. Tijekom navigacije tim koristi skrivanje kako bi izbjego neprijateljske sjene, a na nekim se područjima nalaze zagonetke koje se mogu riješiti pomoću sposobnosti kao što je "Treće oko".